Zdravější srdce za pár týdnů?
Zaujal mě článek na Harvard Health Publishing s názvem: Zdravější srdce za pár týdnů? Dovoluji si zde zmínit jen výtažek z tohoto článku, který se věnuje změnám stravování ve prospěch ovoce a zeleniny, a efektu této změny na zdravotní stav pacientů s hypertenzí (vysokým krevním tlakem):
„Před dvaceti lety studie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) testovala efekt tří různých dietních opatření na zdraví srdce. Studie se zúčastnilo více než 500 dobrovolníků po dobu osmi týdnů.
- První skupině bylo předepsáno typické americké stravování, tj. relativně nízký podíl ovoce a zeleniny (3,5 porcí denně) s vysokým podílem junk foodu a sladkostí.
- Druhé skupině bylo předepsáno více ovoce a zeleniny (8,5 porcí denně), semínka, ořechy, fazole a lehce omezené množství sladkostí.
- Třetí skupina měla velmi zdravou a vyváženou stravu, 9,5 porcí ovoce a zeleniny denně, luštěniny, semínka, ořechy, celozrnné pečivo a minimální přísun sladkostí.
Příjem potravy byl kontrolován vědci a všechny diety obsahovaly stejné množství soli i kalorií! Za pouhých 14 dní se u posledních dvou skupin se zvýšeným obsahem ovoce a zeleniny
signifikantně snížil krevní tlak, toto zlepšení trvalo po celou dobu studie.
Výsledek studie ukázal, že DASH dieta měla mnohem lepší efekt na snížení vysokého tlaku, než je tomu u mnoha medikamentů.
Otázka tedy je, proč tolik léků, když to jde stravou?
Vedlejší efekt diety bohaté na ovoce a zeleniny asi nenajdete, na rozdíl od vedlejších účinků léku na hypertenzi. Nedávno se na tuto studii podívali vědci znovu. Zkusili nejen efekt tří zmiňovaných
diet na hypertenzi, ale i na infarkt myokardu, a zánětlivých reakcí organismu.
Opět se potvrdily pozitivní účinky DASH diety na všechny oblasti zdraví srdce. Po osmi týdnech se sice nezměnil signifikantně zánět v těle, ale i zde vědci předpokládají zlepšení
po delší době dodržování diety, a následně s odchodem zánětu i snížení váhy.“