Vitamín K2 a vitamín K1 – jejich důležitost pro zdraví
Vitamín K2 je velmi důležitým vitamínem, o kterém se ale velmi málo mluví. Obecně pod pojem vitamín K spadá právě vitamín K2, ale také vitamín K1 (fylochinon), což jsou zcela odlišné formy, i když oba tyto vitamíny jsou ze stejné skupiny, a rovněž jsou oba rozpustné v tucích. Zjednodušeně – K1 je produkován rostlinami, a je tedy poměrně snadné jej získat ze stravy, zatímco K2 je produkován bakteriemi v našich střevech. A v tomto případě tedy velmi závisí na tom, zda jsou bakterie v našich střevech schopné tento vitamín produkovat.
Jaké funkce zastává vitamín K2 v našem organismu, a proč je tak důležitý pro zdraví?
- Vitamín K2 hraje především důležitou roli v metabolismu vápníku. Zajišťuje to, aby se vápník ukládal na místech, kde se má ukládat, tedy v kostech a v zubech. A rovněž je zodpovědný za to, aby se vápník neukládal na místech, kde nám naopak škodí, jako například v cévách.
- Vitamín K2 je rovněž velmi důležitý pro zdraví jater a také ledvin.
- Dále pomáhá ukládat důležité zásobní uhlohydráty do buněk, abychom byli i po ránu bez snídaně schopní přežít dopoledne bez jídla :-).
- Je využíván v prevenci osteoporózy a samozřejmě kardiovaskulárních onemocnění.
- Zajímavostí určitě je i to, že výzkumy prokazují jeho žádoucí účinek na naši vitalitu a dlouhověkost.
Odkud můžeme získat vitamín K2?
Na rozdíl od vitamínu K1 je množství vitamínu K2 ve stravě minimální. A aby to nebylo tak jednoduché, existují ještě 2 druhy vitamínu K2:
- První druh vitamínu K2 – s krátkým řetězcem – najdeme v potravinách jako je máslo, vajíčka nebo játra.
- Druhý druh, ten důležitější, vyrábí jen a pouze naše bakterie ve střevech. Zde nastává problém jeho nedostatku v populaci. Pokud totiž nemáme v pořádku střevní mikrobiom, například po užívání antibiotik, či jiných chemických léků, budeme mít tohoto důležitého vitamínu nedostatek. Pozor také na nadměrnou konzumaci cukru a zvláště alkoholu, ten je největším nepřítelem vitamínu K všeobecně.
Proto jsou zdrojem vitamínu K2 především fermentované potraviny, jako například fermentovaná sója a zelí apod., které mají rovněž velmi pozitivní vliv na zdraví střevního mikrobiomu.
Ještě musím zmínit důležitou informaci závěrem ke K2. Pokud suplementujete vitamín D, zvláště nyní v zimních měsících, je zapotřebí zároveň suplementovat i vitamín K2!
Upozornění! Při poruchách srážlivosti krve, konzultujte téma dávkování vitamínu K (a to i v případě vitamínu K2) svého lékaře.
Jaké funkce má vitamín K1?
Vitamín K1 je především zásadní pro srážlivost krve, jeho cílem je omezit silné krvácení všeho druhu (zranění, silné menstruační krvácení, apod.). Doporučená denní dávka je cca 75 mikrogramů.*
Odkud můžeme získat vitamín K1?
Co se týká vitamínu K1 a jeho dostupnosti v potravinách, je zde situace mnohem jednodušší. Přirozeně se vyskytuje především v tmavě zelené a listové zelenině a v dalších potravinách.
- kapusta/ kale – 500
- špenát – 350
- růžičková kapusta – 230
- brokolice – 210
- hlávkový salát – 200
- řeřicha – 200
- květák – 80
- zelené fazolky – 45
- okurky, cukety – 30
- rajčata – 10
Další potraviny:**
- brambory
- červená řepa
- hrášek
- kedlubna
- mrkve
- zelí
- řasy
- některé rostlinné oleje
- maso a játra
* Zdroj: OBERTEILE, Klaus. Fit durch Vitamine.
** Zdroj: RICHTÁŘOVÁ, Eva. Léčivá moc ovoce a zeleniny.