Videa s recepty na zdravé letní grilování s Hankou Lang a Radkem Lukášem
Vážení čtenáři,
na toto léto jsem si pro vás připravila dárek v podobě videí s recepty na zdravé letní grilování.
Byla jsem poctěna, když mou nabídku na letní grilování přijal vynikající kuchař a majitel Letňanské terasy Radek Lukáš.
V našem video-seriálu vám Radek prozradí, jak dobře a chutně ugrilovat chobotnici, nebo si vyrobit domácí kvašenou limonádu.
Já jsem si připravila mé oblíbené saláty a dokonce i dezert.
Radka již někteří znáte, je to onen kuchař, který vaří neskutečné krabičky podle testů intolerance potravin a zároveň si u něho v Letňanské terase můžete objednat párty, oslavu či pohodový rodinný oběd dle vlastních představ a výsledků testů.
Velké díky patří jak Radkovi z Letňanské terasy, tak Janě Pechmanové z www.jim-nejim.cz za bezva grilovací den.
Přeji vám pohodové léto a příjemné zdravé grilování.
Recepty
- 1. Grilovaná chobotnice
- 2. Grilovaná pražma v banánovém listu
- 3. Grilovaný zeleninový salát s grilovaným feta sýrem
- 4. Domácí kvašená limonáda
- 5. Letní zeleninový salát s jahodami
- 6. Jahodový dezert s mascarpone podle pěti chutí
- 7. Grilovaný feta sýr v banánovém listu
- Na co se můžete těšit příště?
1. Grilovaná chobotnice
Když jsem poprosila Radka, aby nám ukázal, jak správně připravit chobotnici, ani nemrkl. Chobotnice je velmi chutná a zdravá varianta na gril.
Postup:
Čerstvá chobotnice se musí před grilováním uvařit. Je možné zakoupit již předvařená chapadla a ty jen ochutit v marinádě.
Chobotnici vložíme do 5 litrů vroucí vody.
Přidáme celou cibuli.
Sůl.
Pár bobkových listů.
Celý pepř.
Celé nové koření.
A hlavní ingredienci: korek! Aby nebyla chobotnice gumová.
Takto vaříme 50 minut. Během vaření sbíráme pěnu jako u klasického vývaru.
Po 50 minutách vypneme sporák a necháme chobotnici dalších 50 minut odpočívat ve vodě.Vychladlou chobotnici naporcujeme a ochutíme marinádou.
Marináda: šťáva z limetky, chilli papričky, olivový olej a čerstvý koriandr.
Takto připravenou i naturální vložíme na gril.
2. Grilovaná pražma v banánovém listu
Postup:
Pražmu vykostíme a usušíme.
Pokapeme troškou šťávy z citrónu, osolíme a ochutíme bylinkami dle chuti.
Jednotlivé filety zabalíme do připravených banánových listů a vložíme na 15 minut na gril.
Čas grilování pražmy se odvíjí od tloušťky filet.Bylinky, které jsme použili my: tymián, rozmarýn, oregano, malinko saturejky a petrželku
3. Grilovaný zeleninový salát s grilovaným feta sýrem
Postup:
Sýr jen ochutíme solí a tymiánem a vložíme do banánových listů.
Grilujeme dokud sýr nezměkne.
Nakrájenou cuketu a lilek necháme nejprve vypotit.
Přidáme papriku, cibuli, česnek, předvařené brambory nebo i jinou zeleninu dle vlastní chuti.
Kdo má rád, může přidat i nakrájený ananas – salátku dodá příjemnou nasládlou chuť, kterou uvítají hlavně děti.
Vše osolíme, opepříme, přidáme směs bylinek a grilujeme.Hotovou zeleninu smícháme se sýrem, přidáme malinko dresinku a nakrájených jahod.
Servírujeme jako přílohu k rybě a chobotnici.
4. Domácí kvašená limonáda
Postup:
Kokosový cukr rozpustíme s vodou.
Přidáme tibi krystaly.
Čistou vodu – nesmí být chlorovaná.
Přidáme sušené ovoce – zde ostružiny.
A necháme 48 hodin na lince.Po 48 hodinách scedíme tibi krystaly.
Do prvního fermentu přidáme ovoce: jahody a čerstvou mátu.
Necháme 12 hodin stát v teple.
Dalších 12 hodin v ledničce.
A podáváme s čerstvými jahodami a čerstvou mátou na ledu.
5. Letní zeleninový salát s jahodami
Postup:
Listy salátů – nejlépe více druhů: rukola, pampeliška, čekanka nebo roketa nesmí chybět. Jejich nahořklá a ostrá chuť osvěží každý salát.
Ozdobíme bylinkami, jedlými květy – my použili sléz maurský s nakrájenými jahodami.Těsně před podáváním vmícháme dresing:
Olivový olej
Ocet balsamico
Citrónová šťáva
Med
Sůl
Česnek
A rozmačkané jahody nebo maliny
Zamícháme a hotovo
6. Jahodový dezert s mascarpone podle pěti chutí
Postup:
Mascarpone smícháme se zakysanou smetanou.
Přidáme:
Sůl
Pepř
Med
Nasekanou mátu (kdo má raději meduňku, může i tu)
Citrónovou kůru
A kardamomVše promícháme a servírujeme s nasekanými jahodami.
7. Grilovaný feta sýr v banánovém listu
Postup:
Sýr jen ochutíme solí a tymiánem a vložíme do banánových listů.
Grilujeme dokud sýr nezměkne.
Přejeme příjemné letní grilovaní!
Radek a Hanka
Na co se můžete těšit příště?
Na kurzy vaření s Radkem a Hankou. Pokud byste měli o tyto kurzy zájem, napište nám na hana.lang@mitolife.cz.