Black Friday: 18.–24. 11. V košíku zadejte BF20 a získáte 20% slevu.

Videa s recepty na zdravé letní grilování s Hankou Lang a Radkem Lukášem

Vážení čtenáři,

na toto léto jsem si pro vás připravila dárek v podobě videí s recepty na zdravé letní grilování.

Byla jsem poctěna, když mou nabídku na letní grilování přijal vynikající kuchař a majitel Letňanské terasy Radek Lukáš.

V našem video-seriálu vám Radek prozradí, jak dobře a chutně ugrilovat chobotnici, nebo si vyrobit domácí kvašenou limonádu.

Já jsem si připravila mé oblíbené saláty a dokonce i dezert.

Radka již někteří znáte, je to onen kuchař, který vaří neskutečné krabičky podle testů intolerance potravin a zároveň si u něho v Letňanské terase můžete objednat párty, oslavu či pohodový rodinný oběd dle vlastních představ a výsledků testů.

Velké díky patří jak Radkovi z Letňanské terasy, tak Janě Pechmanové z www.jim-nejim.cz za bezva grilovací den.

Přeji vám pohodové léto a příjemné zdravé grilování.

Recepty

1. Grilovaná chobotnice

Když jsem poprosila Radka, aby nám ukázal, jak správně připravit chobotnici, ani nemrkl. Chobotnice je velmi chutná a zdravá varianta na gril.

Postup:

Čerstvá chobotnice se musí před grilováním uvařit. Je možné zakoupit již předvařená chapadla a ty jen ochutit v marinádě.

Chobotnici vložíme do 5 litrů vroucí vody.
Přidáme celou cibuli.
Sůl.
Pár bobkových listů.
Celý pepř.
Celé nové koření.
A hlavní ingredienci: korek! Aby nebyla chobotnice gumová.
Takto vaříme 50 minut. Během vaření sbíráme pěnu jako u klasického vývaru.
Po 50 minutách vypneme sporák a necháme chobotnici dalších 50 minut odpočívat ve vodě.

Vychladlou chobotnici naporcujeme a ochutíme marinádou.

Marináda: šťáva z limetky, chilli papričky, olivový olej a čerstvý koriandr.
Takto připravenou i naturální vložíme na gril.

2. Grilovaná pražma v banánovém listu

Postup:

Pražmu vykostíme a usušíme.
Pokapeme troškou šťávy z citrónu, osolíme a ochutíme bylinkami dle chuti.
Jednotlivé filety zabalíme do připravených banánových listů a vložíme na 15 minut na gril.
Čas grilování pražmy se odvíjí od tloušťky filet.

Bylinky, které jsme použili my: tymián, rozmarýn, oregano, malinko saturejky a petrželku

3. Grilovaný zeleninový salát s grilovaným feta sýrem

Postup:

Sýr jen ochutíme solí a tymiánem a vložíme do banánových listů.
Grilujeme dokud sýr nezměkne.
Nakrájenou cuketu a lilek necháme nejprve vypotit.
Přidáme papriku, cibuli, česnek, předvařené brambory nebo i jinou zeleninu dle vlastní chuti.
Kdo má rád, může přidat i nakrájený ananas – salátku dodá příjemnou nasládlou chuť, kterou uvítají hlavně děti.
Vše osolíme, opepříme, přidáme směs bylinek a grilujeme.

Hotovou zeleninu smícháme se sýrem, přidáme malinko dresinku a nakrájených jahod.
Servírujeme jako přílohu k rybě a chobotnici.

4. Domácí kvašená limonáda

Postup:

Kokosový cukr rozpustíme s vodou.
Přidáme tibi krystaly.
Čistou vodu – nesmí být chlorovaná.
Přidáme sušené ovoce – zde ostružiny.
A necháme 48 hodin na lince.

Po 48 hodinách scedíme tibi krystaly.

Do prvního fermentu přidáme ovoce: jahody a čerstvou mátu.
Necháme 12 hodin stát v teple.
Dalších 12 hodin v ledničce.
A podáváme s čerstvými jahodami a čerstvou mátou na ledu.

5. Letní zeleninový salát s jahodami

Postup:

Listy salátů – nejlépe více druhů: rukola, pampeliška, čekanka nebo roketa nesmí chybět. Jejich nahořklá a ostrá chuť osvěží každý salát.
Ozdobíme bylinkami, jedlými květy – my použili sléz maurský s nakrájenými jahodami.

Těsně před podáváním vmícháme dresing:
Olivový olej
Ocet balsamico
Citrónová šťáva
Med
Sůl
Česnek
A rozmačkané jahody nebo maliny
Zamícháme a hotovo

6. Jahodový dezert s mascarpone podle pěti chutí

Postup:

Mascarpone smícháme se zakysanou smetanou.

Přidáme:
Sůl
Pepř
Med
Nasekanou mátu (kdo má raději meduňku, může i tu)
Citrónovou kůru
A kardamom

Vše promícháme a servírujeme s nasekanými jahodami.

7. Grilovaný feta sýr v banánovém listu

Postup:

Sýr jen ochutíme solí a tymiánem a vložíme do banánových listů.
Grilujeme dokud sýr nezměkne.


Přejeme příjemné letní grilovaní!
Radek a Hanka

Na co se můžete těšit příště?

Na kurzy vaření s Radkem a Hankou. Pokud byste měli o tyto kurzy zájem, napište nám na hana.lang@mitolife.cz.