Už jste slyšeli o černé plísni Aspergillus niger?
Tzv. černá plíseň (Aspergillus niger) se často vyskytuje v sušeném ovoci, ořeších, semínkách, koření a čajích, zejména u asijských odrůd, které byly vystaveny zvýšené vlhkosti. Může se to týkat především potravin, které nejsou skladovány správně dlouho, např. také sušené nebo uzené šunky a obilnin obsahujících lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda).
V nízkých koncentracích není zas tak škodlivá, ovšem problém nastává, když jíme např. kontaminované ořechy touto plísní pravidelně. A navíc, když náš imunitní systém na tuto plíseň začne reagovat a vznikne intolerance. Je problém, že se v rámci zdravé výživy a nutriční terapie nevěnuje černé plísni dostatek pozornosti.
Pokud máte v testu potravinové intolerance označenou reakci na tuto plíseň, je lepší zároveň z jídelníčku vynechat i kvasinky (v alkoholu a pečivu).
Co ještě si při problémech s černou plísní pohlídat?
- Při výživové terapii se osvědčilo jíst bezlepkově nebo alespoň lepek omezit (především ten z pšenice a žita).
- Kupujte jen velmi kvalitní ořechy, v ideálním případě jezte pouze čerstvé ořechy v dané sezóně (lískové ořechy na konci léta, vlašské ořechy na podzim).
- Ořechy před konzumací vždy raději umyjte!
- Místo sušeného ovoce a bylinek můžete jíst čerstvé nebo ty, které neobsahují průmyslové cukry.