Protizánětlivá strava a její význam pro hubnutí
Pokud máte problém zhubnout, v 90% případů je na vině nesprávná strava. Ať už se jedná o složení stravy, její množství nebo stravovací návyky.
Hlavní problém tedy leží přímo před Vámi, na Vašem talíři. Už Hippokrates ve svých spisech píše o stravě jako o léku: „Nechť je jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“ Otec medicíny dobře věděl, že strava je nedílnou součástí jak úspěšné léčby, tak prevence nemoci a zdraví.
Protizánětlivá strava je základ
Nejsem zastáncem paušálních doporučení, co se týká hubnutí a stravy. S každým klientem tedy řeším jídelníček velice individuálně a nastavuji mu protizánětlivou stravu na základě výsledků testů potravinové intolerance. Na druhou stranu existují základní smysluplné principy, které ti v oblasti stravování pomohou vždy najít správný směr.
O jaké principy se jedná a jak by správně nastavená protizánětlivá strava měla vypadat?
- Základem naší stravy by měly být čerstvé suroviny plné živin. Patří sem zelenina, ovoce, celozrnné obilniny, luštěniny, vejce, mléko, maso, ryby, kvalitní oleje, koření a bylinky. Ze surovin si v rámci zdravého životního stylu a hubnutí připravujeme kvalitní pokrmy. Víme tak, co jíme a jak čerstvé suroviny používáme. Bakterie v našem střevě potřebují ke svému životu ornou půdu a tu jim dopřejeme dostatečným příjmem vlákniny z ovoce a zeleniny. Z té si pak vytvářejí vlastní potravu.
- O něco méně bychom měli nakupovat potraviny. Řadím do této skupiny lehce upravené suroviny jako je chléb, housky, nudle, tofu, bílé jogurty, máslo, smetanu, mražené ovoce a zelenina apod. Nemáme již k dispozici původní suroviny ve své přírodní podobě.
- Dále jsou zde pochutiny, které bychom si měli dopřávat jen čas od času, patří sem sýry, uzeniny, zdravé medem oslazené dezerty, kvalitní čokolády, apod.
- No a nakonec otraviny, kterým doporučuji se úplně vyhnout. Něco, co má vypadat jako potravina, ale s jejím původním stavem to nemá nic moc společného. Někdy se to tak ovšem tváří, je to plné chemikálií, náhražek a éček, aby to mohlo vůbec býti poživatelným. Určitě víte, o čem mluvím. Přesolené chipsy smažené v nekvalitním rafinovaném oleji, kečupy, které nemají s rajčaty nic společného apod.
- Vhodné je i zkusit vyřadit nejčastější alergeny ve stravě. Jedná se především o obilniny obsahující lepek, dále o mléčnou bílkovinu a mléčný cukr.
Pokud chcete zhubnout pod odborným dohledem, obraťte se s důvěrou kdykoliv na mě. Již několik společných konzultací Vám může pomoci vyvarovat se základním chybám, tudíž se cesta za Vaší vysněnou postavou zbytečně neprodlouží. Poskytuji celostní výživové poradenství, v jehož rámci také provádím testy potravinové intolerance – teprve s individuálním přístupem lze zahájit hubnutí opravdu efektivně.
Proč kvalitní protizánětlivá strava pomáhá s hubnutím?
Většina lidí si stále myslí, že přijímání stravy je důležité jen pro příjem nezbytných kalorií k získání energie. Tato představa o stravě je naprosto mylná a vede k největším nedorozuměním. A přitom je to zřejmé. Takových diet, které byly vymyšleny, prohlášeny za úspěšné při hubnutí a prospěšné pro naše zdraví… A nic!
Podíváme se na stravu ze zcela jiného úhlu pohledu a zapomeneme na chvilku na kalorie, tuky, sacharidy a bílkoviny. Skutečným zázrakem našeho bytí je FOTOSYNTÉZA. Jde o syntézu fotonů ze slunečního záření v rostlinných buňkách a přeměnu těchto fotonů na organické sloučeniny. Je to zázrak, který jsme přestali vnímat. A podle toho také vypadá skladba našeho jídelníčku. Správná protizánětlivá strava je plná této blahodárné energie, která naše tělo skutečně vyživí.
Neposkytujete tělu zdravou stravu? Jak lze potom myslet na zdravé hubnutí?
Potrava, kterou každý den přijímáme, je velice chudá na živiny. Většinu jídelníčku tvoří tzv. potraviny s prázdnými kaloriemi. To znamená, že sice obsahují kalorie, ale je to „pouze energie“ bez jakékoli přidané hodnoty pro organismus. Jedná se o stravu bez mikroživin tolik potřebných pro zdraví i pro hubnutí.
Udělejte si malou přestávku a představte si obchod, do kterého si chodíte každý den nakupovat své potraviny.
- Kde vidíte živou potravu plnou energie?
- Kolik prostoru zaujímají prázdné potraviny jako brambůrky, sušenky, zvláštní mléčné výrobky, náhražky sýrů, konzervy, sladkosti, alkohol, slazené nápoje?
Zavřete oči a pomyslete na snídaně, obědy a večeře, které se v poslední době objevovaly na vašem stole.
- Co vidíte? Představte si všechno jídlo i nápoje a sepište si to.
Chcete se dozvědět více informací o hubnutí? Pořiďte si můj ebook Principy zdravého hubnutí.
E-book je zjednodušeným návodem na odhalení příčin nadváhy a možného neúspěchu na cestě za štíhlou a zdravou postavou pro každého. Zaměřuje se na 6 nejdůležitějších oblastí (mysl, mikrobiom, buňky, hormony, pohyb, strava), které souvisí s úspěšným hubnutím a schopností dlouhodobě si svou ideální váhu udržet.
Pevně věřím, že vám tento praktický pomocník pomůže najít odpověď na vaše otázky ohledně hubnutí a bude vás inspirovat jít dál za svým cílem a snem.