Podceňovaný stopový prvek – získáme jód v potravinách nebo v tabletách?
Jód je životně důležitý stopový prvek, který si tělo nedokáže samo vytvořit, takže jej musíme přijímat ve stravě.
Podle Německé společnosti pro výživu potřebuje zdravý dospělý člověk cca 200 mikrogramů jódu denně, a to není vůbec snadné získat. Jód se totiž nachází hlavně v oceánech, zatímco v půdě je obsažen poměrně v malém množství. Ovoce, obiloviny a zelenina proto obsahují jen velmi málo jódu. Jeho podíl v živočišných potravinách (vejce a mléko) je nyní sice vyšší než v minulosti, ale to je hlavně z důvodu obohacování krmiv jódem.
Absolutně nejlepšími přírodními zdroji jódu jsou mořské řasy a mořské ryby. V tomto článku se dozvíte, které potraviny obsahují vyšší množství jódu, co dělat při jeho nedostatku a spoustu dalších zajímavých informací.
1. Obsah jódu v potravinách – tabulka
Obsah jódu uveden v mikrogramech/100 g:
hnědé řasy Laminaria | 300 000–1 100 000 | camembert | 20 |
hnědé řasy Kombu |
170 000–260 000 | jednosodná kuchyňská sůl |
20 |
hnědé řasy Wakame |
10 400-35 000 | houby | 18 |
červené řasy Nori | 4 000-6 000 | brokolice | 15 |
jodizovaná kuchyňská sůl |
2000 | gouda 40% tuku |
11 |
treska jednoskvrnná | 272 | slepičí vejce | 10 |
treska | 170 | plnotučné mléko | 10 |
humr | 100 | máslo | 4 |
Konkurenti a soupeři jódu v organismu
Důležitý je však nejen dostatečný příjem jódu, ale také přísun pomocných látek nezbytných pro jeho vstřebávání a využití. Některé látky mohou dokonce vstřebávání jódu ztížit.
Pro jednotlivé kroky metabolismu jódu potřebuje organismus řadu pomocných látek (kofaktorů). Patří mezi ně především selen, železo, omega-3 mastné kyseliny, vitamín A, vitamín C a vitamín D.
Naopak existují některé látky, pokud jsou konzumovány ve velkém množství a současně v nízkojodové dietě, které zhoršují příjem jódu v těle nebo tvorbu hormonů štítné žlázy. Protože mohou způsobit zvětšení štítné žlázy, nazývají se goitrogeny nebo strumigenní látky.
Mezi nejznámější goitrogeny patří thiokyanáty, které se nacházejí například v různých druzích zelí (kapusta, růžičková kapusta, květák, brokolice, zelí, kedlubny), ale také v tabákovém kouři. Sója a sójové výrobky také obsahují určité látky (izoflavony), které při nedostatečném zásobení jódem tomuto stopovému prvku konkurují.
Dalšími konkurenty jódu jsou brom a fluor. Oba jsou chemicky blízce příbuzné jódu – v periodické tabulce prvků jsou společně ve skupině halogenů. Fluor, který má chránit zuby před zubním kazem, se dnes nachází nejen v téměř každé zubní pastě, ale přidává se i do kuchyňské soli. A zejména kombinace jodidované soli s fluorem se nezdá být příliš vhodná vzhledem ke konkurenci obou prvků.
Důležitý zdroj jódu
Jodizovaná kuchyňská sůl
Jodizovaná kuchyňská sůl je v Německu schválena jako potravina od roku 1989, a od té doby významně přispívá k zásobování obyvatelstva jódem. Na rozdíl například od Švýcarska, Rakouska nebo USA neexistuje v Německu žádná zákonná jodová profylaxe (a tedy ani "státem nařízená povinná jodizace", jak tvrdí někteří kritici jódu).
Jodizovaná sůl pomáhá pokrýt potřebu jódu. Využití jodizované soli v domácnostech, gastronomii a potravinářském průmyslu však není v žádném případě konzistentní. Zatímco například jodovanou sůl používá přibližně 80 % domácností, jodovanou sůl používá pouze necelých 30 % výrobců potravin.
Mimochodem, oblíbená mořská sůl není alternativou: mořská sůl se získává odpařováním mořské vody a většina jódu, který obsahuje, se při tomto procesu ztrácí. Pokud je mořská sůl dodatečně jodována, má téměř stejný obsah jódu jako jodizovaná kamenná sůl.
Tip: Jodizovaná sůl nesnáší teplo. Při delším vaření, například při vaření těstovin nebo brambor, se velká část jódu odpaří. Proto je nejlepší solit jídlo až po uvaření.
Jód z řas
Zdaleka nejbohatší potravinou na jód jsou mořské řasy. Ve svých buňkách mohou hromadit sloučeniny jódu rozpuštěné v mořské vodě ve vysokých koncentracích. Přirozený obsah jódu v nich převyšuje nejen obsah jódu ve všech druzích ovoce a zeleniny, ale také v mořských rybách a mořských plodech.
I když jde o zajímavé zpestření na talíři, mořské řasy jsou u nás k dostání téměř pouze v sušeném stavu. Spotřebitelé by měli při nákupu mořských řas věnovat pozornost obsahu jódu. S mořskými řasami jako zeleninou nebo salátem vnesete na stůl zajímavou změnu.
Pozor: Obsah živin a zejména jódu v jednotlivých druzích řas se může značně lišit. Některé druhy obsahují až 11 000 miligramů jódu na kilogram suché hmotnosti, z čehož se však velká část může ztratit v závislosti na způsobu přípravy. Abyste mohli lépe odhadnout spotřebu jódu, měli byste kupovat pouze produkty z řas, které obsahují jasné informace o obsahu jódu a maximálním množství, které lze konzumovat!
2. Nedostatek jódu
Nedostatek jódu je celosvětový problém. Na celém světě jsou jím postiženy přibližně dvě miliardy lidí. Ačkoli se Německo ani ČR nepovažuje za oblast s nedostatkem jódu – používání jodizované kuchyňské soli v domácnostech a průmyslu, a také obohacování krmiv pro zvířata, vedlo v posledních letech k mnohem lepšímu zásobování – doba "jódu pro všechny" je ale ještě daleko. Dobrá třetina Němců stále není dostatečně zásobena tímto důležitým stopovým prvkem. Zdá se, že se situace opět zhoršuje a je důvodem k obavám, zejména u školáků: podle posledních studií nedosahuje doporučeného příjmu jódu každý druhý žák ve věku od šesti do dvanácti let.
Příznaky
Při trvalém nedostatku jódu v těle se mohou objevit velmi odlišné příznaky. Jód totiž podporuje různé procesy a funkce v těle.
Test nasycení jódem
Pokud chcete vědět, jaká je vaše zásoba jódu, můžete si ji nechat zjistit pomocí krevních a močových testů. Výsledek má však význam pouze pro zásobování štítné žlázy jódem.
Relativně novou metodou, která umožňuje lépe posoudit celkovou potřebu jódu v těle, je test saturace jódem, který vyvinuli dva američtí lékaři. Při tomto testu se nejprve perorálně podá 50 miligramů jódu, což je množství, o kterém se předpokládá, že je v těle normálně uloženo. Pokud je tělo optimálně zásobeno jódem, vyloučí nejméně 90 % tohoto množství močí. Pokud si naopak zachovává více než 10 %, je to považováno za známku nedostatku jódu.
3. Kolik jódu denně potřebuji?
Německá společnost pro výživu (DGE) doporučuje dospělým denní příjem jódu 200 mikrogramů, těhotné a kojící ženy by měly přijímat 230, resp. 260 mikrogramů.
Podle DGE by měl člověk k dosažení tohoto množství denně konzumovat mléko a mléčné výrobky, jednou až dvakrát týdně mořské ryby (které jsou rovněž důležitým zdrojem omega-3 mastných kyselin) a při přípravě jídla důsledně používat jodizovanou sůl.
Ve skutečnosti Němci konzumují v průměru pouze 125 mikrogramů jódu denně.
Kromě toho odborníci tvrdí, že skutečná potřeba jódu je nyní výrazně vyšší. Doporučené množství je pro štítnou žlázu tak akorát. Na tomto stopovém prvku však závisí i mnoho dalších orgánů.
Dokonce i množství jódu doporučené DGE může být pro zdravé dospělé sotva dostačující. Pro osoby se zvýšenými potřebami je to ještě obtížnější. Rizikovými skupinami pro nedostatek jódu jsou těhotné a kojící ženy, děti a dospívající, vegetariáni a vegani.
4. Účinky jódu v organismu
Životně důležitý stopový prvek jód plní v našem těle řadu úkolů. Mimo jiné podporuje:
- normální produkci hormonů štítné žlázy a zdravou funkci štítné žlázy
- normální energetický metabolismus
- normální fungování nervového systému
- normální kognitivní funkce
- udržení zdravé pokožky
5. Jodové tablety ano nebo ne?
Na co byste se měli zaměřit, když vybíráte jodové tablety?
Zejména v případě zvýšené potřeby jódu nebo prokázaného nedostatku jódu, který nelze pokrýt stravou, se mohou užívat doplňky stravy z mořských řas, které mají přesně stanovenou dávku jódu na jednu tabletu.
Vzhledem k tomu, že řasy mohou z mořské vody absorbovat nejen jód, ale také těžké kovy a radioaktivní látky, měli byste věnovat pozornost jejich původu. Atlantické řasy z evropského pěstování nebo – ještě lépe – z udržitelného sběru ve volné přírodě jsou obvykle velmi dobře kontrolovány z hlediska možné kontaminace.
6. Jak může pomoci MitoLife?
Pro Jod
Pro Jod poskytuje cenný přírodní jód ze severoatlantického křídlatky – v kombinaci s vysoce kvalitním astaxantinem získaným ze sladkovodní mikrořasy Haematococcus pluvialis (řasa krvavý déšť).
Nejlepší kvalita a bezpečný původ surovin
Všechny suroviny v přípravku Pro Jod jsou přísně testovány na kvalitu a škodliviny. Mořská řasa Seagreens® Ascophyllum nodosum (křídlatka) pochází z ekologicky udržitelného sběru ve volné přírodě (certifikováno podle Výživné potraviny Mořské řasy Standard).
Dokonalé DUO řas:
Křídlatka a řasy krvavého deště. Větší množství jódu se v přírodě vyskytuje téměř výhradně v moři. Mořské řasy mohou uchovávat jód. Jodové sloučeniny rozpuštěné ve vodě se nachází ve vysokých koncentracích v jejich buňkách.
Jód v přípravku Pro Jod pochází z hnědé řasy Ascophyllum nodosum, která se vyskytuje především v severním Atlantiku. Naše surovina, Seagreens® Ascophyllum nodosum, se sbírá v kontrolovaném a ekologicky udržitelném sběru ve volné přírodě a je certifikována podle normy Nutritive Food Seaweed Standard. Řasy krvavého deště jsou nejdůležitějším přírodním zdrojem astaxanthinu. Díky tomuto karotenoidu mohou sladkovodní mikrořasy přežít i v obtížných podmínkách prostředí. V případě nedostatku živin nebo silného slunečního záření se přepnou do klidového stádia a produkují velké množství astaxanthinu, aby se ochránily před UV zářením a oxidací.
Volný astaxanthin je citlivý na oxidaci, proto jsme surovinu v přípravku Pro Jod ochránili obzvláště stabilním mikrokapslováním.