Nejúčinnější antioxidanty hledejte v ovoci a zelenině či v přírodních doplňcích stravy
"O antioxidantech jsem již jednou psala, včetně tipů na potraviny, které je obsahují ve větším množství. V tomto článku se podíváme na tuto problematiku znovu a obecněji, a ukážeme si několik nejznámějších vitamínů, které jsou zároveň antioxidanty."
Antioxidanty napomáhají proti působení volných radikálů, kterých je ve vzduchu a v naší potravě čím dál více. Nebudu se sáhodlouze rozepisovat o tom, co přesně volné radikály jsou z chemického hlediska, spíše se v tomto článku zaměřím na to, jak jejich potenciálně škodlivým účinkům zabránit. Volné radikály dokáží při dlouhodobém působení poškodit DNA organismu, oslabit imunitu a způsobit ty nejzávažnější onemocnění.
Pokud si chcete udržet pevné zdraví, je nutné hlavně zvýšit konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny (antioxidanty jsou zde obsaženy v hojné míře) či zauvažovat o suplementaci antioxidantů přírodními doplňky stravy.
Vitamín C – nejúčinnější antioxidant
Vitamín C významně pomáhá v období snížené obranyschopnosti organismu a zlepšuje imunitu. V našem imunitním systému je nepřítelem všech původců chorob, parazitů, bakterií, mikrobů, ale především volných radikálů. Podílí se i na tvorbě desítek důležitých hormonů (hormony slinivky břišní, sexuální, stresové a růstové hormony).
Možná hodně z vás překvapí, že tolik propagované citrusy zas tolik blahodárného antioxidantu – vitamínu C – neobsahují. Hravě jej předčí řada jiných plodin. Mnohem více vitamínu C má například černý rybíz nebo šípek, který obsahuje až 20x více vitamínu C než právě citrusové plody.
Nejkoncentrovanější zdroj vitamínu C: šípek, rakytník, černý rybíz.
Další zdroje: ananas, jablko, téměř všechny bobuloviny, citrusy, špenát, brambory, …
Vitamín C – přírodní doplněk stravy můžete koupit na MitoLife.cz, který se specializuje na prodej kvalitních doplňků stravy založených na přírodní bázi. Tento produkt obsahuje hned 3 krále vitamínu C – šípek, rakytník i černý rybíz včetně dalších prospěšných zdrojů.
Vitamín A – antioxidant nejen na ostrý zrak (retinol)
Vitamín A je oproti vitamínu C rozpustný v tucích. Velkou mírou se podílí na zdraví našich očí a kůže. Je velmi důležitý pro celkové fungování organismu, ale u „áčka“ pozor – jako u jednoho z mála vitamínů hrozí předávkování. Vyplatí se tedy hlídat si doporučené denní příjmy, pokud vitamín A suplementujete, nebo se na něj v dietě obzvlášť zaměřujete.
Hojně se nachází v kopřivách, petrželi, paprice, v bobulích černého bezu, v avokádu, v melounu, v zelí, v mrkvi či vlašských ořeších.
Vitamín E – pro zdravé kosti
V současné době se hovoří o vitamínu E jako o nejdůležitějším antioxidantu pro náš organismus. Na pomyslném stupínku v důležitosti vystřídal vitamín C, ale je zapotřebí se na to dívat optikou vědeckého vývoje – není vůbec zaručeno, že se znovu úloha těchto antioxidantů nepřehodnotí, a třeba prvenství získá zcela jiný vitamín. To nám však může být jedno a nesnižuje to příznivé účinky žádnou z antioxidantů. Jakou má vitamín E v těle funkci? Kromě toho, že ochraňuje buňky před oxidativním stresem a volnými radikály, pomáhá proti stárnutí i jako prevence proti nádorovému bujení. Podílí se na tvorbě sexuálních hormonů, zlepšuje plodnost a činnost nervového systému.
Bohatý zdroj antioxidantu vitamínu E hledejte opět v šípku, v mořských řasách, v avokádu, olivách, v slunečnicových a lněných semínka nebo kapustě.
Při výběru vhodných doplňků stravy dbejte na to, aby obsahovaly v nejvyšší kvalitě právě tyto uvedené potraviny. Protože se jedná v případě doplňků stravy o výtažky účinných látek či o koncentrát v sušené podobě, účinnost antioxidantů se v těchto doplňcích stravy ještě znásobuje.