Novinka u Mitolife - Pro PMS Balance & Pro Meno Balance - přírodní hormonální rovnováha pro ženy

Křížené alergie na potraviny

Jaro je pomalu za dveřmi, a proto jsem pro ty z vás, které trápí senná rýma, alergie na traviny či na další inhalační alergeny připravila seznam potravin, které je vhodné v daném období raději nekonzumovat. Každý jsem velmi individuální, takže i tyto reakce mohou být individuální.

Zkřížená alergie na potraviny se může vyskytnout při výskytu jiné alergie. To je zvláště časté u pylovou alergií na potraviny rostlinného původu. Tato alergie se nazývá potravinová alergie spojená s pylem. Při pylové alergii imunitní systém vytváří protilátky proti ve skutečnosti neškodným pylovým alergenům a způsobuje příznaky, jako je senná rýma a astma.

V případě alergie na pyl břízy se mohou alergické příznaky objevit po konzumaci syrových jablek, celeru, ořechů nebo mrkve. Typickými příznaky takové zkřížené alergie jsou příznaky v ústech a krku, jako je svědění patra nebo zarudnutí. Obvykle stačí vyhnout se problematickým potravinám v syrové podobě. Některé zkříženě reagující potraviny však mohou vyvolat i závažnější alergie, ať už syrové nebo tepelně upravené, např. sója.

Potravinová alergie spojená s pyly

Alergie na inhalační alergeny, jako jsou pyly nebo roztoči, které ve skutečnosti nemají s výživou nic společného, mohou vést ke zkříženým alergiím na podobné bílkovinné alergeny v potravinách. Běžným příkladem takové zkřížené alergie je potravinová alergie spojená s pylem v přítomnosti pylové alergie na břízu, ambrózii nebo pyl trav.

Krátce po konzumaci některých syrových rostlinných potravin, jako je ovoce, zelenina, ořechy a koření, se objeví alergické příznaky. Příznaky se omezují především na ústa a krk. Tomuto jevu se také říká orální alergický syndrom.

Zkřížené alergie na potraviny se mohou vyskytnout u dětí i dospělých: U dospělých se jedná o nejčastější formu potravinové alergie. U dětí jsou zkřížené alergie na potraviny méně časté.

 

Co je příčinou zkřížené alergie na potraviny?

Příčinou zkřížené alergie na potraviny je existence jiné alergie na alergeny, které jsou vdechovány. Například v případě Alergie na pyl. V případě zkřížené alergie se imunitní systém dopouští chyby: V příkladu alergie na potraviny spojené s pylem si plete alergeny pylu s bílkovinami v potravině.  

Zkřížená alergie na potraviny se může vyskytnout i u jiných alergií na inhalační alergeny. Patří mezi ně alergie na roztoče domácího prachu, zvířecí srst nebo latex. Například alergie na roztoče může způsobit zkříženou alergii na krevety a jiné mořské plody. Alergie na kočky může souviset s potravinovou alergií na červené maso.

 

Které potraviny mohou vyvolat zkříženou alergii?

Při těchto pylových alergiích jsou možné alergické reakce na následující potraviny:

  • alergie na pyl břízy: jablka, broskve, švestky, hrušky, třešně, meruňky, broskve, nektarinky, mrkev, celer, brambory, petržel, kmín, fenykl, koriandr, anýz, lískové a vlašské oříšky, arašídy, sója, mandle, fazole mungo, Sharon fruit, jackfruit, kiwi, avokádo, fíky, mango, rajčata
  •  Alergie na pyl ambrózie: medový meloun, vodní meloun, cukrový meloun, cuketa, okurka, banán.
  • V případě alergie na pyly trav: rajčata, banány, obilniny, různé melouny, pomeranč, mangold, arašídy, kiwi, luštěniny, dýně,  arašídy, čočka, sója, slunečnicová semínka. Možné jsou také kožní reakce při loupání syrových brambor.
  • Alergie na pyl pelyňku (Artemisia) (červenec-srpen): Koření, celer, mrkev, fenykl, heřmánek, pepř, paprika, hořčice, kopr, petržel, koriandr, kmín, anýz, slunečnicová semínka, liči, mango, hroznové víno, broskev, jablko, avokádo, okurka, zázvor, brambory kiwi, česnek, dýně, meloun, muškátový oříšek, rajčata, kešu oříšky.
  • Alergie na rostliny konopí (celoročně): Ovoce a zelenina
  • Alergie na roztoče domácího prachu (celoročně): Krevety, humři, raci, hlemýždi, hmyz (jako potrava)
  • Alergie na latex: Avokádo, banán, sladké kaštany, kiwi, hruška, lískové ořechy, fenykl, arašídy, brambory, mrkev, mango, meloun, broskev, sója, rajčata,
  • Alergie na ptačí peří: Slepičí vejce (žloutek)
  • Alergie na kočku: Vepřové maso)
  • Alergie na ryby: drůbeží maso a vejce

Jaké příznaky se mohou objevit?

Typické příznaky zkřížené alergie na potraviny se projevují převážně na rtech, v ústech a v krku:

  • Rty, ústa a hrdlo: Svědění, pálení, brnění, otok rtů, tváří, patra, jazyka a hrdla.
  • Kůže a ruce: Svědění, zarudnutí a otok např. po loupání ovoce.
  • Žaludek a střeva: Pálení žáhy, nevolnost, žaludeční nevolnost, Průjem.
  • Výtok z nosu nebo ucpaný nos, svědění očí.

 

Lokální příznaky se dostaví velmi rychle již během konzumace problematické potraviny nebo po ní, přibližně do pěti až deseti minut. Většina zkřížených alergenů je zničena žaludeční kyselinou a trávicími enzymy. Proto příznaky často trvají jen několik minut po požití potraviny. Buďte opatrní při užívání léků "na ochranu žaludku", jako jsou inhibitory protonové pumpy nebo antacida. Ty narušují ochrannou funkci žaludku proti alergenům.

Většinou tepelně citlivé zkříženě reagující potraviny jsou neutralizovány během vaření nebo jiného ohřevu. Například jablečný závin je alergiky na pyl břízy často tolerován.

Výjimkou je sója, arašídy a lískové ořechy, které jsou proti teplené úpravě odolnější. Příznaky po těchto alergenech se mohou projevit nejen lokálně, ale i v jiných částech těla, přičemž může dojít i k závažné alergické reakci, jako jsou dýchací potíže způsobené svíráním v krku nebo průduškách (astma), zvracení, průjem až život ohrožující anafylaktické  reakce. Přesná molekulární diagnóza pomáhá posoudit možnou závažnost reakcí.

V případě potravinové alergie spojené s pyly se příznaky způsobené zkříženou reaktivitou na potraviny objevují zejména během pylové sezóny a také o několik měsíců později. Čím silnější je pylová sezóna, tím silněji jsou stimulovány zkříženě reagující obranné látky a tím silnější mohou být zkřížené alergické příznaky.

Co může alergickou reakci zesílit?

Určité vlivy mohou tělesné potíže zesílit. Například pokud se sní velmi velké množství problematické potraviny, zejména na lačný žaludek. Nebo také v souvislosti s fyzickou námahou, například při sportu, protože vstřebané alergeny se rychleji distribuují do krevního oběhu. Pití alkoholu před jídlem, během jídla nebo po jídle může příznaky také zesílit.

 

Doporučení na konec:

Ještě, než sezóna začne, dopřejte svému organismu po zimě očistnou kúru, již nyní se stravujte protizánětlivě, sportujte a pohybujete se na čerstvém vzduchu. Můžete se podívat na můj článek o acidobazické rovnováze nebo jeden u mnoha o saturaci střevního mikrobiomu.

Pokud byste potřebovali s nastartováním a očistnou kúrou pomoci, napište a přihlaste se do připravovaného on-line detoxikačního programu, který pro vás připravuji.

Doporučuji doplňovat omega 3 mastné kyseliny, protože ty působí protizánětlivě. Doplnit vitamín D 3 společně s vitamínem K2 a A, které působí synergickým efektem. Vitamín D je zásadní pro naší imunitu a jeho nedostatek je plošným problém naší společnosti.

Vaše Hana Lang