Jak podpořit imunitu?
Chcete být zdraví, svěží, vitální, optimističtí? Chcete se zbavit chřipky a nachlazení? Chcete si uchovat mladistvý vzhled a jiskru v očích? Mám pro Vás pár rad, jak si posílíte imunitu v tomto období a přitom budete i lépe vypadat.
Tento článek pro vás napsala Hana Lang – Heilpraktiker, nutriční terapeut a výživový poradce v nutričním centru Mitolife.
Zdroj obrázku: Pixabay
Trpíte-li v těchto dnech a týdnech zvýšenou únavou, špatnou náladou, oslabenou imunitou, nejste zdaleka jediní.
Jednak je samozřejmě na vině špatné počasí, málo denního slunečního svitu, ale také úbytek pohybu na čerstvém vzduchu a nesprávná životospráva. Strava přicházející po té z léta, která byla plná čerstvého ovoce a zeleniny, je nyní ochuzená o vitální látky, antioxidanty a důležité minerály. Tyto všechny faktory způsobují, že se často cítíme v "útlumu" – rychle se unavíme, potřebujeme více spát a nic se nám nechce.
Mám pro vás pár tipů, jak se nastartovat nejen duševně, ale hlavně, jak podpořit svou imunitu pomocí stravy. Samozřejmě, že je to jen výtažek ze všech možností, doporučení a rad. Snažila jsem se vybrat ta nejdůležitější doporučení.
1. Pečujte o svůj mikrobiom
Fungující trávení, správné vstřebávání a vylučování jsou klíčem k našemu celoživotnímu zdraví, pocitu věčného mládí a dobré imunitě!
Vědecké studie provedené v posledních letech ukazují na skutečnou revoluci v přístupu léčby civilizačních a chronických chorob ovlivněním střevního mikrobiomu.
Věděli jste například, že střevní mikrobiom dokáže ovlivnit naši náladu, má vliv na vznik diabetu, metabolického syndromu, depresí i kardiovaskulárních onemocnění až po rakovinu? Že se v našich střevech nachází 80 % naší imunity? Proto je velmi důležité zaměřit se v tomto období i na zdraví našeho střeva.
Jak na to?
- Dopřejte střevům pauzu: pomocí lačnění – zařaďte do svých rituálů jeden den v týdnu, kdy nebudete jíst 24 hodin. Můžete také přejít na přerušovaný půst – nejlépe 16:8. Střeva se krásně vyčistí a odpočinou si a díky půstu se nastartují samoregenerační procesy našeho organismu – tzv. náš vnitřní lékař.
- Omezte cukr na minimum. Cukr je jed pro náš mikrobiom.
- Přidejte do stravy více vlákniny.
- Jezte více fermentovaných potravin, jako je kysané zelí, kimchi, přírodní jogurty, kombuchu – to vše podpoří váš mikrobiom.
2. Doplňte vitamín C
Vitamín C, zvaný také kyselina askorbová, je možná nejgeniálnějším vynálezem přírody. Díky němu se stává život a pohyb vůbec možným. Čím je zvíře či člověk aktivnější a dynamičtější, tím větší je jeho spotřeba.
Vitamín C má obrovský vliv na podporu imunity v dobách chřipek a nachlazení. V našem imunitním systému je nepřítelem všech původců chorob, parazitů, bakterií, mikrobů, ale především volných radikálů.
Jak na to?
- V rostlinách se vitamín C vyskytuje v kombinaci s bioflavonoidy. To jsou látky patřící mezi rostlinné sekundární látky, mají ochrannou a antioxidační schopnost a velmi dobrý vliv na lidský organismus, zvláště pak na cévy. Rostlinám propůjčují jejich nádherná zabarvení. Bioflavonoidy chrání vitamín C před předčasným znehodnocením a zvyšují tím jeho účinnost až 20x. Kdo tedy sní celý citrón i s dužinou, namísto jen podávaného džusu, zvýší si účinnost vitamínu C dvacetinásobně. Jezte dostatečné množství ovoce a zeleniny denně. Z ovoce doporučuji hlavně bobulovité ovoce, které má nejen vysoký obsah vitamínů, ale i sekundárních rostlinných látek a vlákniny.
- Zajděte si na vitamínovou infuzi – tento způsob doporučuji hlavně u lidí s chronickým onemocněním střev.
3. Doplňte vitamín D
Vitamín D se od ostatních vitamínů zásadně liší. Vytváří se až v kůži působením slunečního záření (UVB záření). Je tudíž jasné, že zvláště teď v podzimním a zimním období není příliš velká šance dostatek tohoto vitamínu získat z přirozeného pobytu na slunci. Pokud se navíc i v jarních a v letních měsících pohybujeme na sluníčku málo, hrozí nám jeho chronický nedostatek a z toho vyplývající zdravotní obtíže. Vitamín D nemá jen úlohu v metabolismu vápníku, ale je naprosto nepostradatelný pro správnou funkci imunitního systému. Nedostatkem tohoto vitamínu trpí až 95 % populace v našich zeměpisných šířkách.
Jak na to?
- I v těchto měsících odhalte na slunci alespoň ruce, vyhrňte si rukávy, kdykoli jdete ven.
- Je obsažen v mléce, vejcích, celozrnných obilovinách, hovězích játrech, čistém pomerančovém džusu, ale hlavně v rybách, jako jsou například sardinky, losos, tuňák, mečoun či halibut. Vitamín D je pak také v oleji z tresčích jater a v houbách. POZOR! Stravou přijímáme maximálně 1/5 denní dávky a to jen v případě, že nám fungují správně střeva.
4. Vyzkoušejte Colostrum
Kolostrum je imunitní koktejl přímo z přírody! Vhodný pro podzimním období, tedy v období bohatém na chřipky a nachlazení.
Jak na to?
- Buď máte někoho, kdo má statek a může vám věnovat trošičku kolostra, vy si ho můžete zmrazit a užívat takto přírodní.
- POZOR! U lidí s alergií nebo intolerancí na mléko není vhodný. Pokud se jedná o alergii na kravské mléko, pak můžete vyzkoušet kozí kolostrum. Na trhu je již k sehnání.
5. Podívejte se na L-Glutation
L-glutation je velmi silný antioxidant u rostlin, zvířat, hub a některých bakterií. Pro naší buněčnou imunitu je naprosto nezbytný. Vyrábíme si ho sami, a to v našich játrech.
Jak na to?
- bohaté na glutation jsou: brokolice, zeli, květák, pivovarské kvasnice, bioaktivní syrovátkový protein
- potraviny bohaté na síru podporují produkci glutationu: česnek, cibule a dále brokolice, kapusta, zelí, květák, řeřicha
- aerobní cvičení a sport podporuje zvyšování hladiny glutationu
- pečujte o svá játra, když nebudete mít továrnu na výrobu v pořádku, nelze se divit jeho nedostatku
- v tomto období doporučuji i kúru pomocí infuzí, především u lidí s onemocněním jater a střev
6. Zinek, důležitý stopový prvek pro naši imunitu
Zinek patří mezi stopové prvky, což znamená, že jde o prvek, který organizmus potřebuje ke správnému vývoji jen v malém množství, ale i tak je naprosto nepostradatelný. Zinek si sami nedokážeme vytvořit, přijímáme ho naší stravou. V těle se vyskytují zhruba 2 gramy zinku, z nichž drtivá většina je uložena v červených krvinkách.
Jak na to?
- Z živočišných zdrojů je zinek mnohem lépe vstřebáván. Zde se také vyskytuje ve větším množství než v rostlinné stravě.
- Obsahují ho vnitřnosti (játra), červené maso, mořští živočichové, mléko, vejce.
- V rostlinné stravě pak dýňová semínka, ořechy, hrách, fazole, vločky nebo celozrnné produkty.
Být vitální, optimistický a zdravý je naprosto normální záležitost a my bychom se s jiným stavem neměli spokojit. Naopak bychom měli hledat cestu k tomuto normálu. Každé ráno se probudit s dobrou náladou a pozitivními vyhlídkami do nového dne.
Budiž naše strava naším lékem v této době!
Vaše Hanka Lang.
Tip na balíček doplňků stravy: Antioxidanty a enzymy