Intolerance laktózy nebo alergie na mléčnou bílkovinu je rozdíl. Hrozí bez mléka nedostatek vápníku?
Často se v široké debatě o mléku a možných alergiích po jeho konzumaci dopouštíme řady omylů. Například si mnozí neuvědomují, že mléčný cukr a mléčný protein jsou dva zcela odlišné pojmy a v žádném případě nejde o synonyma. Proto ona „alergie na mléko“ může mít více podob. Pro shrnutí:
- Laktóza je mléčný cukr – někteří lidé trpí tzv. nesnášenlivostí laktózy.
- Intoleranci však můžeme mít i na další složku mléka, tedy mléčnou bílkovinu (protein).
V dnešním článku Vám problematiku mléka z hlediska zdravé výživy rozebereme na dotazech, které jsme v poslední době obdrželi.
Alergie na mléko / laktózu / bílkovinu
Dotaz: „Trpím intolerancí laktózy, a proto piji mléko neobsahující laktózu. V testu jsem měl reakci na kravské mléko. Je to dokladem intolerance laktózy nebo mléka obecně?“
Odpověď nutriční terapeutky:
Kapilárním testem Pro Immun M se zjišťuje, zda dochází k aktivní imunitní reakci na bílkovinu obsaženou v mléce. Reakce tedy znamená, že netolerujete bílkovinu obsaženou v mléce. Na rozdíl od toho se v testu intolerance laktózy prověřuje, zda trpíte nedostatkem enzymů, jehož následkem je, že neumíte štěpit mléčný cukr. Ten je v mléce neobsahujícím laktózu již naštěpený.
Bezlaktózové mléko tudíž snáší lidé, kteří mají intoleranci laktózy. Mléko bez laktózy však obsahuje obvyklé množství bílkovin, proto není vhodné pro lidi, kteří mají nesnášenlivost mléka viz výsledky testů.
Jak je to ale s vápníkem? Hrozí mi nedostatek vápníku, když nepiji mléko?
Dotaz: „Nehrozí mi nedostatek vápníku v případě, že musím zcela vynechat mléko a mléčné výrobky?“
Odpověď:
Ne. Když budete dodržovat rotační plán a pravidelně zařadíte do svého jídelníčku luštěniny, nelze nedostatek vápníku očekávat.
Vysoký obsah vápníku mají také brokolice, pórek, fenykl, kadeřavá kapusta a žampiony. Při zvýšené potřebě vápníku lze doporučit příjem vápníku i v podobě potravinového doplňku k hlavním jídlům. Pro vstřebávání vápníku je velmi důležitý vitamín D, který je obsažen např. v rybách a vajíčkách. Vitamín D si vytváří samo lidské tělo při pobytu venku na denním světle. O důležitosti vitamínu D jsme napsali delší článek včetně doporučených přírodních doplňků stravy s tímto vitamínem.
Dodatečný přísun vitamínu D3 společně s vápníkem rovněž může chránit před rakovinou, Alzheimerovou chorobou, impotencí, cukrovkou a ochabováním svalů. Doplňovat jej tedy má smysl, hlavně v zimě, kdy kvůli nedostatku slunečního záření jej nemůžeme získat v přirozené podobě.