Alergie na laktózu (intolerance laktózy)
Při alergii na určitou potravinu se náš imunitní systém nachází ve stavu zvýšené aktivity. Nejenže se imunitní systém snaží zlikvidovat alergenní složku potravy, ale „omylem“ likviduje i zcela přírodní látky či buňky našeho těla. Některé imunitní buňky totiž mohou nějakou látku odstranit jen jednou (samy při tom zanikají), a tak každá alergie odstraňuje i části našeho imunitního systému, který je pro naše zdraví naprosto klíčový.
Mléko a mléčné výrobky patří k nejproblematičtějším potravinám z hlediska intolerancí
Co jednomu dělá dobře, může být pro druhého problematické. Imunitní reakci nejčastěji způsobuje „zlatá trojice“ velmi silných alergenů: mléko, mléčné výrobky a obilí (lepek). K dalším zástupcům potravin s největším alergizujícím potenciálem patří vaječný bílek či droždí.
Intolerance laktózy
Laktóza neboli mléčný cukr je součást mléka. Člověk s intolerancí laktózy neprodukuje dostatek enzymů, které zajišťují štěpení tohoto mléčného cukru. Imunitní systém tedy na tuto látku útočí, protože jí pokládá za nepřirozenou.
Nepleťte si prosím intoleranci laktózy a intoleranci na mléčnou bílkovinu, jedná se o dvě odlišné alergie. To je dokladem toho, že lidé trpící pouze intolerancí laktózy mohou pít mléko neobsahující laktózu, protože ta je v tomto mléce již naštěpěná, i když obsahuje obvyklé množství mléčné bílkoviny.
Někdo může trpět i oběma zmiňovanými alergiemi. Nejen z tohoto důvodu se doporučuje při té či oné alergii vynechat mléko a mléčné produkty úplně. Vždy se o tom, co můžete nebo nemůžete jíst z mléčných produktů, poraďte se svým lékařem, terapeutem, výživovým poradcem nebo alergologem.
Bojíte se, že při intoleranci laktózy nebudete mít co pít a z čeho vařit? Alternativ k mléku je spousta!
V dnešní době si můžete vybrat spoustu výrobků, které laktózu neobsahují.
Možné alternativy ke kravskému mléku z živočišné produkce:
- kozí mléko
- kozí sýr
- ovčí mléko
- ovčí sýr
Možné alternativy ke kravskému mléku z rostlinné produkce:
- ovesné mléko (POZOR: nepoužívat při intoleranci lepku)
- mandlové mléko
- sójové mléko
- rýžové mléko
- kokosové mléko
Dejte si pozor na složení průmyslově vyráběných potravin, často obsahují laktózu či mléčnou bílkovinu
- laktoglobulin
- kasein
- laktalbumin
- hydrolyzované mléko
- plnotučné sušené mléko
- odtučněné sušené mléko
- kondenzované mléko
- podmáslí
- jogurt
- crème fraîche
- zakysaná smetana
- laktosérum
- mnoho světlých druhů uzenin
Pokud jste si nechali zpracovávat test potravinové intolerance založený na zjišťování alergen-specifických antigenů po požití potraviny, dejte si pozor i na další výrobky z kravského mléka. Například pomocí našeho testu ImuPro jsou testovány potraviny jako sýr vyrobený s přídavkem syřidla a výrobky z kyselého mléka. Máte-li na ně reakci, měli byste se vyhnout konzumaci celé řady těchto potravin:
Sířené sýry (kravské mléko)
měkké sýry
Brie, Camembert de Normandie, Chaource, Gorgonzola, Herve, Langres, Limburger, Livarot, Maroilles, Mont d’Or, Munster, Neufchâtel, Pont-l’Evêque, Romadur (romadúr)
sýry na krájení
Asiage d’Allevo, Cheddar (čedar), Cheshire, Edamer (Edamský sýr), Esrom, Fourme d’Ambert, Greve, Gruyère, Gouda, Havarti, Herrgård Ost, Jarlsberg, Leerdammer, Salers, Samsø, Stilton, Svecia, Trapistický sýr
polotvrdé sýry na krájení
Bleu d’Auvergne, Butterkäse (německý máslový sýr), polotvrdé plísňové sýry, Mahón-Menorca, Passendale, Saint-Nectaire, Steinbuscher, Tetilla, Tylžský sýr (Tilsiter), Tollenser, Weißlacker, Wilstermarsch
tvrdé sýry
Abondance, Allgäuer Bergkäse, Appenzeller, Beaufort, Comté, Emmentaler (ementál), Grana Padano, Montasio, Parmigiano Reggiano, Racklette, Reblochon de Savoie, Sbrinz, Tête de Moine
tažené sýry
Mozarella, Provolone valpadana
Výrobky z kyselého (kravského) mléka
podmáslí, jogurt, syrovátka, tvaroh
sýry vyráběné z tvarohu bez přídavku syřidla
Olomoucké tvarůžky, Harcké sýry (Harzer Handkäse, Harzer Korbkäse, Harzer Stangenkäse), Tyrolský šedý sýr (Tiroler Graukäse), Mohučský sýr (Mainzer Käse), selský, původně ručně vyráběný sýr (Bauern-Handkäse)
O nedostatek vápníku při vynechání mléčných produktů se nebojte, pokud dbáte na zdravou a vyváženou stravu
Do svého stravovacího režimu pravidelně včleňte luštěniny, brokolici, pórek, fenykl, kadeřavou kapustu či žampiony. Všechny tyto potraviny obsahují vysoké množství vápníku.
Pozor: pro vstřebávání vápníku je velmi důležitý vitamín D, který je obsažen např. v rybách a vajíčkách. Vitamín D si vytváří samo lidské tělo při pobytu venku na denním světle. Zvláště v zimních měsících jej doporučujeme suplementovat přírodními doplňky stravy.
Přírodní doplněk stravy s vitamíny D3, K2 a A.
Jedna kapka obsahuje až 1000 I.E. (mezinárodních jednotek) vitamínu D3, což je pětinásobek doručeného denního množství.
Proteinový prášek na rostlinné bázi Pro Amino Spezial
Pokud máte obavy o nedostatek vápníku či bílkovin při vynechání mléčných výrobků, lze zauvažovat o suplementaci tohoto prvku i některých aminokyselin. Nedostatek aminokyselin, vitamínů, minerálních látek a stopových prvků může být zjištěn podrobným rozborem krve, pokud chcete mít jistotu, zda se Vás tento problém týká. Pro suplementaci aminokyselin doporučujeme kvalitní rostlinný protein Pro Amino Spezial.