Black Friday: 18.–24. 11. V košíku zadejte BF20 a získáte 20% slevu.

Hana Lang v pořadu České televize Máte slovo s Michaelou Jílkovou – 30. 9. 2021

„Mýty o potravinách… Náš životní styl se výrazně proměnil a ovlivňuje naše zdraví i kondici. Přibývá lidí s cukrovkou i alergiků, mezi nejčastější příčiny smrti patří nádorová onemocnění. A zhruba každý třetí Evropan i Čech umírá na kardiovaskulární nemoci. Podle posledních průzkumů trpí u nás nadváhou 65% populace a číslo narůstá. Na problémech se zdravím, se kromě jiných faktorů podílí právě strava, která může výrazně ovlivnit naši kondici. Podléháme mýtům a dezinformacím o potravinách? Módním trendům? Je sádlo či máslo zdravější než oleje nebo margarín? Máme omezovat lepek, vejce, mléko či maso nebo se vrátit k jídlům našich předků? Jsou light potraviny pro náš organizmus prospěšnější a šetrnější než ty tučné? A lze spoléhat na to, že jsou biopotraviny skutečně zdravější?“ Zdroj: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10175540660-mate-slovo-s-m-jilkovou/221411030520026/

mate-slovo-hana-lang-970x548

O těchto a dalších tématech jsme v pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou ve čtvrtek 30. 9. 2021 ve 21:25 hodin na ČT1 diskutovali. Mrkněte se na celý díl pořadu a dejte vědět, zda pro vás byl užitečný.

Podívejte se na celý pořad Máte slovo, který je ke zhlédnutí na webu České televize: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10175540660-mate-slovo-s-m-jilkovou/221411030520026/

A pokud vás téma Mýty o potravinách zaujalo, přečtěte si také můj doplňující komentář. Aneb co se v pořadu neřeklo, i když jsem se snažila 🙂

Téma dezinformací a mýtů o potravinách.

Myslím si, že nejsme oběťmi dezinformací, protože si můžeme vyhledat informace o potravinách sami. Většinou se jedná spíše o návyky a naši pohodlnost tyto návyky změnit.

Ale ano, podléháme i mýtům a módním doporučením, které se na nás valí z médií a reklamních spotů.

I když se v obchodě zeptáte na složení té které potraviny, nikdo ho bohužel nezná a není schopen vám podat správné informace. Toto by se mělo změnit. Do té doby je dobré si jednou udělat čas a opravdu si vzít do obchodu i tu lupu a etikety si přečíst, abyste věděli, co přesně jíte.

Pokud toto nechcete podstupovat a neustále číst etikety na zadních stranách výrobků, doporučuji kupovat přirozené potraviny (suroviny) a z těch si následně vytvořit plnohodnotný pokrm. Najít si zdroje kvalitních potravin u místních výrobců, podívat se klidně i na jatka, odkud pochází maso, které konzumujeme…

Živočišné vs rostlinné tuky.  Sádlo vs olej.  Máslo vs margaríny. Mléko vs rostlinné nápoje.

Zdravější jsou jednoznačně rostlinné tuky v podobě panenských olejů. Pokud bych si ale měla vybrat mezi margarínem, máslem a sádlem, tak to bude vždy máslo nebo dokonce i sádlo. Nevidím ani u sádla žádný problém, pokud se jí s mírou a láskou.

„Krátký příběh ze života: před nedávnem jsme jeli s mladším synem se skupinkou lidí na ferraty do Rakouska. Vždy, když někam jedu se známými, všichni se snaží jíst lépe a koukají na mě, co si dávám. Cca ve 2 000 m.n.m. jsme se zastavili v jedné chajdě na oběd. Jako vždy si všichni objednali saláty a jim podobné zdravé pokrmy. Já jsem nám se synem objednala domácí chléb se sádlem a cibulí, protože nám byla zima. No, to byla diskuse! Tuk je výborný zdroj energie a když je vám zima, tak potřebujete energii na zahřátí. Proto i já, nutriční terapeutka, si dám ráda chlebík se sádlem. Ovšem ojediněle a vědomě!“

Oleje vždy za studena lisované a podle toho, na co je potřebuji. Olivový olej na studenou a středně teplou kuchyni, řepkový na vaření a ostatní na studenou.

Mléko bylo v pořadu hodně kontroverzní téma. Mléko ano, ale prosím od jedné kravičky nebo koziny a od té, která se pase na zelené trávě. Protože jen tehdy má ty výživové hodnoty a přednosti, o kterých mluvila paní profesorka Dostálová, jinak ne!

Jelikož docela dost lidí trpí laktózovou intolerancí nebo alergií na mléčnou bílkovinu, tak mléko jako potravinu u dospělého jedince nedoporučuji. Není totiž pravdou, že všechny intolerance na mléčný cukr, či alergie na mléčné bílkoviny, lidé sami poznají.  A je pravda, že produkce laktázy (enzymu, který štěpí mléčný cukr) s věkem klesá.

Mléko je potravina, a ne pití, pít máme vodu.

Jako náhradu mléka pro lidi s alergií na mléko nebo s laktózovou intolerancí bych přimhouřila oči u rostlinných nápojů jako je mandlový nápoj a spol. Sójový nedoporučuji, my Evropané sóju nestrávíme, maximálně ve fermentované podobě.

Mléčné produkty jako sýry a jogurty jsou již „natrávené“, nebo můžeme i říct předpřipravené bakteriemi, a proto nám mnohdy nedělají žádné problémy. Ale i zde všeho s mírou.

Neprávem zatracované vs škodlivé potraviny.

Jednoznačně lepek a cukr vnímám jako právem zatracované. Lepek bych nahradila přirozeně bezlepkovými potravinami.

V soli nevidím problém, naopak je pro náš život důležitá, jen u určitých skupin nemocných bych doporučila její omezení dle doporučení lékaře.

Cukr je však naprostý zabiják. Nahradila bych ho sušeným ovocem a kvalitním medem v omezením množství. Nemám ráda náhrady cukru v podobě různých sirupů. V množství, ve kterém se vyrábějí, již nemůžeme hledat kvalitu (javorový sirup, agávový sirup). Výborná je stévie pro diabetiky.

Vajíček se lidé bojí hodně, ale nevidím v nich problém. Ale doporučení 2 vejce denně mi přijde opravdu nezdravé. Vajíčko je jeden z hlavních alergenů, a proto opravdu ne denně,  maximálně 2 kusy jednou za 4 dny.  Zde jsem ve svém tématu: protizánětlivá strava.

Light a bio potraviny

Light mi přijde jako nesmysl. Nevidím v těchto výrobcích žádnou přidanou hodnotu.

Oproti tomu bio nemůže být jen reklamní trik. Značka bio znamená konkurenční výhodu, musí být kontrolované. Jak to v ČR úřady kontrolují, by jistě byl dotaz na paní Dostálovou – bohužel toto téma se do pořadu nějak už nevešlo 🙁

Bio považuji za jedinou možnost, jak bychom se měli stravovat. To, že vůbec musíme rozdělovat potraviny na bio a ne-bio, mi přijde naprosto nenormální. Zde jsem tedy již nebyla úplně v klidu. Jak jako, že v bio není více vitamínů a minerálů??? Doporučení od profesorů, že je jedno, že jíme jídla plné chemie a pesticidů – co prosím?

Bio a využívání  lokálních produktů je přeci naprosto normální a přirozený způsob života.

Přibývají tendence alergií a intolerancí.

Alergií přibývá, a hlavně u dětí i v předškolním věku. Problém vidím v nesmírném množství aditiv v potravinách. Co je pro náš organismus nezávadné, jak některá aditiva deklarují a jsou proto povolená, neznamená, že nám opravdu neubližují. Náš organismus je musí vyhodnotit jako cizí, neznámé a reaguje na ně.

Pro udržení dobré kondice doporučuji používat suroviny, ne zpracované něco, co nevíme, co je, ale prodává se to jako poživatelné (já to nazývám otraviny) a dodržovat alespoň základy zdravého životního stylu.

Cena potravin.

Ráda v obchodech pozoruji košíky druhých lidí.  Kdyby si nakoupili kvalitní, dražší potraviny, nemuseli by toho sníst tolik, a nakonec by si všimli, že vlastně ušetří. Tolik prázdných kalorií!

Vždyť je už u nás 65 % lidí trpících nadváhou či obezitou!!! A dětí strašně přibývá. Najít štíhlé dítě je pomalu vzácnost.

Víte, že obžerství je jedním z hříchů desatera? Střídmost, a ne levné potraviny, je ta správná cesta.